Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2017. február 23., csütörtök van. Boldog névnapot Alfréd nevű olvasóinknak! Holnap Mátyás napja lesz.

Top - hírek

E-mail írása Nyomtatás PDF

Mennyei citruskrémleves

Viszonylag későn, 18 évesen kezdtem el kísérletezni a konyhában, de a krémlevesek rögtön a kedvenceimmé váltak. Nemcsak könnyen és gyorsan el lehet őket készíteni, hanem rendkívül ízletesek, számos módon variálhatóak és általában a magyaros levesekkel szemben könnyed ételnek is számítanak. Közel 10 éves „konyhai karrierem” alatt számos krémleves-receptet kísérleteztem ki, köztük sok gyümölcslevest is, s az egyik kedvencemmé az alábbi „Mennyei citruskrémleves” vált, amely bár első hallásra fanyar ízeket ígér, meglepően lágy ízű, s akivel eddig megkóstoltattam, többet nem mondott rá nemet.


Hozzávalók:
1 grapefruit
1 narancs
1 citrom
1 l víz
2-3 evőkanál nyírfacukor (ízlés szerint)
2 dl tej
½ csomag vaníliapuding-por
citrom/vanília fagylalt (1 gombóc/fő)
1 tk őrölt fahéj

 

 

A narancsot héjastul megmossuk, gerezdekre szeljük, majd hámozás nélkül felrakjuk 1 l vízben főni. Közben a grapefruitot és a citromot is felszeljük, s nemcsak a külső réteget, de a fehér héjukat is lehámozzuk róluk, hogy csak a húsa maradjon meg, melyet felszeletelünk, és hozzátesszük a már forrásban lévő narancsos vízhez.
Ízlés szerint 2-3 evőkanálnyi nyírfacukrot és egy kávéskanálnyi fahéjjal ízesítjük a levest, amelyet forrás után 15 perccel leveszünk a tűzről, s botmixerrel összeturmixoljuk.
A hideg tejjel elkeverjük a pudingport, s már simára turmixolt, citrusos léhez adjuk. A tűzre visszatéve, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Ha még aznap szeretnénk enni belőle, elkészítés után az adagokat célszerű rögtön kimerni, s így gyorsabban kihűl. Tálalás előtt 1-1 gombóc citromfagylaltot teszek minden tányérba, s mentalevéllel díszítem (ez a képről sajnos lemaradt). Ha édesebb ízekre vágyunk, citromfagylalt helyett vaníliát is használhatunk, s ez esetben egy igazán mennyei, hűsítő levest fogyaszthatunk el.
Laktóz-érzékenyeknek vagy candida diétásoknak is ajánlom ezt a receptet, általában magam is laktózmentes tejjel és diabetikus, laktózmentes fagylalttal illetve nyírfacukorral készítem el, így bárki bátran fogyaszthatja.

Jó étvágyat hozzá!

 

Beküldő: Baranyai Eszter

E-mail írása Nyomtatás PDF

Grapefruitos-narancsos csirkesaláta

Ezt a receptet akkor készítettem el először, amikor a diétám alatt szerettem volna olyan vacsorát csinálni, ami gyorsan elkészül, ízletes, ugyanakkor laktató és diétát is tartani tudom vele. Mivel a grapefruit leve nemcsak finom, hanem jótékony, baktériumölő hatásáról is ismert, szívesen használom a könnyed saláták alapanyagaként, s ebben a receptben sokoldalúan – öntetként és a saláta részeként is – tökéletesen felhasználható.

 

Az alábbi recept kb. 3 fő bőséges vacsorájára elegendő. Mi általában ketten esszük, így még mindig marad belőle repetának is.

 

Hozzávalók:

35 dkg csirkemell

2 db grapefruit

1 db narancs

2 szál újhagyma

100 g rukkola

olaj

bors
oregánó

 

 

A csirkemellett megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd sóval és borssal fűszerezzük. Kevés olajban kisütjük, majd a már megsült szeleteket felvágjuk vékony csíkokra. Amíg sül a csirke, előkészítjük a saláta hozzávalóit.

Fél grapefruit és fél narancs levét kifacsarjuk, majd sóval, borssal és oregánóval ízesítjük, s kész is a salátaöntetünk.

A maradék 1,5 grapefruitot és fél narancsot előbb gerezdekre szedjük, majd azokat is félbe vágjuk, s egy közepes méretű tálba tesszük. A 2 szál újhagymát felszeleteljük, s a csomag rukkolával együtt hozzáadjuk az citrusfélékhez.

A tál tartalmát leöntjük a grapefruitos-narancsos lével, majd jól összekeverjük. Miután kisült a csirkemell, s felcsíkoztuk, hozzáadjuk azt is a salátához, s máris élvezhetjük a finom, citrusos ízek és a rukkolás csirke ízharmóniáját.

Ha épp nem kell számolnunk a kalóriákat, engedjünk meg magunknak a saláta mellé 1 kisebb, teljes kiőrlésű baguette-ből készült pirítóst is, amely még finomabb, ha pestóval vagy olivaolajjal és fokhagymával kenjük meg.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Beküldő: Baranyai Eszter


E-mail írása Nyomtatás PDF

Mézes – grépfrútos csirkecsíkok

Hozzávalók: (3 személyre)
Elkészítési idő: 15 perc
2 db csirkemell filé
2 ek méz
1 db piros grépfrút
1 gerezd fokhagyma
1 csipet tört chili paprika
só, bors

 

 

Elkészítése:

A csirkemellet felcsíkozzuk, egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát,a mézet, és a chili paprikát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A grapefruitot megpucoljuk,a húsát kivágjuk,feldaraboljuk. és hozzáadjuk a csirkéhez. Köretnek rizst készítsünk hozzá.

 

Beküldő: Szabó Zsanett

E-mail írása Nyomtatás PDF

Grapefruitos-túrós palacsinta grapefruitos csokiöntettel

Hozzávalók: 

20 dkg liszt
3 dl tej
2 dl szódavíz
2 egész tojás
csipetnyi só
1/2 dl étolaj
1 vaníliás cukor
30 dkg túró
1 grapefruit
20 dkg tortabevonó
10 dkg vaj


 


 
Elkészítése:

A palacsintát elkészítjük a szokás szerint, csak még belekeverjük a grapefruit reszelt héját. Kisütjük a palacsintákat. A túrót összekeverem a vaníliás cukorral és a grapefruit darabokkal. Megtöltöm a palacsintákat a túrós töltelékkel. A tortabevonóból és a vajból öntetet készítek, majd kb, egyharmad grapefruit darabokat belekeverem. Tálalás előtt leöntöm a palacsintákat az öntettel. Jó étvágyat hozzá.
 
A receptet készítette: Németi Tímea, Sarkad

E-mail írása Nyomtatás PDF

Grépfrútos édesség

Hozzávalók:
100 g túró
60+20g grépfrút
45 g natúr joghurt
4 db (35g) Gullon Fibre keksz
3 db (10g) dióbél
50 g méz
2 (10g) teáskanál narancslé
1 teáskanál (4g) reszelt csokoládé

 

 

Elkészítés:

Először a grépfrútot pucoljuk meg és a vékony hártyát is távolítsuk el róla. A kekszet és a dióbelet daráljuk össze. A túrót a joghurttal és a narancslével keverjük össze. Vegyünk egy üvegpoharat és az aljába a méz felét öntsük bele. Ezután a kekszes részből tegyünk rá egy réteget, majd a túrós részből, végül a grépfrútból. Ismételjük meg, a tetejére egész grépfrútot tegyünk, és reszeljünk rá csokoládét.

 

Elkészítési idő: 10 perc
Kalóriatartalom: 517,86 kcal
1 adag

 
100 g túró (76 kcal)
60+20g grépfrút (28,8 kcal)
50 g méz (152 kcal)
45 g natúr joghurt (25,2 kcal)
4 db (35g) Gullon Fibre keksz (151,2 kcal)
3 db (10g) dióbél (61,8 kcal)
2 (10g) teáskanál narancslé (4,5 kcal)
1 teáskanál (4g) reszelt csokoládé (18,36kcal)

 

Beküldő: By Salubrity

E-mail írása Nyomtatás PDF

Gyömbéres pulykaragu almával és grapefruittal

Hozzávalók:

50 dkg pulykamell filé

2 db édes alma

1 nagy piros grapefruit

4-5 centiméteres friss gyömbér

1 evőkanál étkezési keményítő

1 dl tejszín

1 evőkanál méz

őrölt fehérbors

étolaj

 

 

Elkészítés:

A pulykamell filét 1,5-2 centiméteres kockákra vágjuk, majd a húst enyhén megsózzuk, borsozzuk. Egy magas falú serpenyőben 2-3 evőkanál étolajat felforrósítunk, hozzáadjuk a húskockákat, majd pár percig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és lefedjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, és a húshoz adjuk.

 

Az almát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. A grapefruitot is megtisztítjuk, gerezdekre szedjük, és eltávolítjuk a fehér hártyát a gerezdekről. A grapefruitot nagyobb kockákra vágjuk. Ha a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk az almát, a grapefruit 3-4 részét, valamint a mézet. Körülbelül 6-7 perc elteltével az alma is megpuhul, ekkor óvatosan keverve a szaftot besűrítjük az étkezési keményítővel. Tálalásnál a ragut a maradék grapefruit kockákkal díszítjük. Finom és nagyon pikáns ízvilágú ragu.

 

Beküldő: Popovics Kitti

E-mail írása Nyomtatás PDF

Rózsaszín saláta

Hozzávalók:
2 db rózsaszín grépfrút
150 g szeletelt lazac
50 g bébikukorica
1 fej jégsaláta
2 zellerlevél

Öntet hozzávalói:
1 ek olívaolaj
1 ek almaecet
1 ek metélőhagyma



Elkészítés:
A lazacot fél centis csíkokra, a bébikukoricát 1 centis darabokra vágjuk. 1 kb 20-25 cm-es üvegtálat kibélelünk a jégsaláta nagyobb, külső leveleivel. Belehelyezzük a kukoricadarabokat, a meghámozott grépfrút gerezdjeit, a lazac csíkokat, az apróra vágott zellerlevelet, és a maradék salátaleveleket összetépkedve. Az öntethez összekever4jük az olívaolajat, az almaecetet és a metélőhagymát, majd laza elrendezett salátánkra öntjük.

Beküldő: Morvai Imre
E-mail írása Nyomtatás PDF

Grépfrútos túrótorta

Hozzávalók a tésztához:
12 dkg liszt
½ zacskónyi sütőpor
2 dkg porcukor
7 dkg vaj 1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
sütőpapír

Hozzávalók a töltelékhez:
2 db fehér húsú grapefruit
50 dkg túró
10 dkg porcukor
2½ dl habtejszín
2 zacskó színtelen tortazselé por



Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk (előbb a por alakúakat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a krémes állagúakat). Kerekre nyújtjuk. Tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (körülrajzoljuk, kivágjuk). 150 °C- on addig sütjük, amíg a teteje halvány zsemleszínű lesz. Közben a zselatint 1½ dl vízbe áztatjuk. Az egyik grapefruit héját lereszeljük, a túróhoz keverjük, 10 dkg cukorral édesítjük.
A grapefruit levét kifacsarjuk, a zselatinhoz adjuk, tartalék lángon forrásig melegítjük. A másik grapefruitot meghámozzuk, a gerezdekről leszedjük a hártyát, és a megtisztított gyümölcsöt vékony, 2 mm-es szeletekre vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatinos grépfrút lé felét, a felszeletelt grapefruit felét és a tejszínhabot óvatosan, de alaposan belekeverjük a túróba, majd a keveréket tortaformába, a kisült tésztára lapátoljuk, a tetejét elsimítjuk.
Végül a torta tetejét a maradék grépfrút szeletekkel díszítjük. A maradék zselatint újra fölmelegítjük, rálocsoljuk a feldíszített felületre. 2-3 órán vagy egy éjszakán keresztül hűtőszekrényben tartjuk, ezután levehetjük a rámát. A beszakadt vagy kidomborodó éleket meleg késéllel elsimítjuk. Felejthetetlen ízű csemege! Bármilyen ünnepségre készülhetünk ezzel a tortával, mert különleges kesernyés citrusíze mindenkinél nagy sikert arat.
E-mail írása Nyomtatás PDF

A világ legfinomabb grépfrút itala

Hozzávalók:
2,5 dl szénsavas ásványvíz,
1 db grapefruit,
tetszés szerinti bodzaszörp,
3-4 db jégkocka.



Elkészítése:
Egy 3 dl-es üvegpohárba töltök házi készítésű bodzaszörpöt, majd belefacsarom a grapefruit levét. A grapefruit húsából szelek bele 3-4 db kockát, majd a jégkocát is belerakom a pohárba. Mindezt teli töltöm ásványvízzel. Nagyon finom, olcsó és hűsítő ital a nyári melegben.


Beküldő: Maléth Edit
E-mail írása Nyomtatás PDF

Libamájszeletek gyümölcssziruppal és kecskesajtos toronnyal

Hozzávalók 4 főre:
70 dkg libamáj
1,5 l olaj
1 üveg (Sommersby) áfonyás cider
1 gránátalma
1 grapefruit
2 ek méz
1 nagyobb édesburgonya
2 nagyobb őszibarack
2 kerek kecskesajt
4 dkg vaj



Elkészítés:
A libamájat egy akkora fazékba tesszük, amiben kényelmesen elfér. Ráöntünk kb. 1,5 l olajat, hogy jól ellepje. Alágyújtunk a legkisebb lángon, és nagyon lassan, kb. 1,5 óra alatt megsütjük úgy, hogy épphogy csak gyöngyözzön. Így a lehető legkevesebbet veszít a nagyságából. Mikor kész, kivesszük, letakarva melegen tartjuk (az olajat leszűrve még felhasználhatjuk, nagyon finomak lesz tőle az ételek). Egy kis lábasba öntjük a cidert, belefacsarjuk a grapefruit levét. A gránátalmát kettévágjuk, beleütögetjük a magokat, a mézet is belecsorgatjuk. Addig főzzük, míg a negyedére csökken a mennyisége. Leszűrjük, tálalás előtt ismét felforraljuk. Az édesburgonyát meghámozzuk, 6-7 mm vastag karikákra vágjuk. Lobogó vízbe tesszük, három percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet. Az őszibarackokat ugyanolyan vastagra szeleteljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a barack- és burgonyaszeletek mindkét oldalát 3-3 percig pirítjuk, míg épphogy színt kapnak. Ekkor a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy kisebb tepsibe „megépítjük” a tornyokat úgy, hogy egy karika édesburgonyára egy szelet őszibarack jön, majd megint burgonya és megint barack. Végül a kecskesajtot felszeleteljük, csillag alakban a tornyok tetejére helyezzük. A forró sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad. Tálaláskor a libamájat óvatosan felszeleteljük, tányérra rendezzük. Melléteszünk egy (esetleg két) tornyot, bevonjuk őket a sziruppal.

Beküldő: Hajós Ágnes
E-mail írása Nyomtatás PDF

Grépfrútos túros muffin

Hozzávalók (16 db-hoz):

30 dkg liszt
20 dkg cukor
1 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
4 tojás
30 dkg túró
1,25 dl tej
10 dkg vaj
egy fél grapefruit leve
egy kisebb grapefruit



Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrokat jól összekeverem. Ezután külön robotgéppel összekeverem a többi hozzávalót (tojásokat, tejet, túrót, olvasztott vajat, grépfrút levét és az apróra vágott grépfrútot is). Egybeöntöm a száraz és a nedves hozzávalókat és jól elkeverem. Előmelegített sütőben 190 fokon kb.20 percig sütöm. A tetejére porcukrot szórok. Jó étvágyat hozzá!

Beküldő: Márkus Katalin
E-mail írása Nyomtatás PDF

Grapefruit lekvár vaníliával és konyakkal

Hozzávalók 4.5 dl lekvár lesz belőle:

2 nagy piros grapefruit
1 teáskanál citromsav vagy fél citrom húsa
3 evőkanál folyékony édesítő
3 evőkanál nyírfacukor
1 rúd vanília kikapart magjai és héja
2 evőkanál konyak vagy aroma
1 csomag zselésítő (cukormentes)



Elkészítés:
Gyümölcsöt megpucoltam kockára vágtam és a többi hozzávalóval feltettem főzni 1 dl vízzel. 15 percet főztem, kivettem a vanília héját és összeturmixoltam. Hozzátettem a zselésítőt és 5 percig forraltam,Tiszta üvegekbe tettem és fejre fordítottam 15 percig. Ment a polcra.

Beküldő: Farkasné Béres Andrea
E-mail írása Nyomtatás PDF

Sült Grépfrút

Hozzávalók:

2 db grépfrút
1/3 csésze barna cukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
4 Maraschino cseresznye

Elkészítés:
1. A grépfrútokat keresztben kettévágjuk.
2. Megszórjuk mindegyiket 1 teáskanál cukorral, lehetőleg barnát használjunk!
3. Meghintjük a tetejét őrölt fahéjjal.
4.Mikrohullámú sütőbe tesszük 4 percre.
5. Díszítsük mindegyiket egy maraschino cseresznyével!
6. Forrón tálaljuk!



A grépfrútot mindenkinek csak ajánlani tudom, minden formában. Nálunk mindig van itthon grépfrút mag kivonat, mert kiválóan erősíti az immunrendszert, amire főleg ilyen őszi, megfázásos időszakban nagy szükség van.

Beküldő: Horváthné Sipos Ágnes

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.