Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 22., csütörtök van. Boldog névnapot Beáta, Izolda és Lea nevű olvasóinknak! Holnap Emőke napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Szépségtippek bikiniszezonra

Nincs mese, nyáron nekivetkőzünk. Az „ápol és eltakar” ruháinkat lengékre kell cserélnünk. Így előbukkanhatnak szépséghibáink, a télen beszerzett úszógumi, a combunkon, popsinkon éktelenkedik a narancsbőr, az anyajegyek – és izzadunk.
Dr. Révész Klaudia bőrgyógyász-kozmetológus siet segítségünkre.IDEÁL KISLEXIKON
KOZMETOLÓGIA
Az esztétikai bőrgyógyászat (kozmetológia) feladatkörébe azok a problémák tartoznak, amelyekkel a kozmetikus már nem tud megbirkózni, de még nem tartozik a plasztikai sebész feladatai közé. (Pl.: pattanások, rosacea, seborrhoea, dermatitis-, hegek, szemölcsök, fibromák kezelése, illetve olyan bőrfiatalító eljárások, mint a ráncfeltöltés, botoxkezelés, mezoterápia – arcon, nyakon, dekoltázson –, cellulit-, stria-, hajhulláskezelés, zsíroldás, avagy alakformálás a toka, a derék, a kar és a has tájékán.)

 

A mérleg nyelve

ideál: Beköszöntött a nyár. Ilyenkor, ha lehet, még szebbek, még vonzóbbak szeretnénk lenni. Ön miként tud ebben segíteni, úgy a hölgyeknek, mint az uraknak?
– Ha valakire ránézünk, elsőként az alkata ötlik a szemünkbe. Az ideális testsúly a legelső, amire mindenkinek oda kell figyelnie. A felesleges kilók nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem számtalan komoly betegségre is hajlamosítanak. Szakember által vezetett, személyre szabott böjt, vagy salaktalanítókúra segít az optimális súly elérésében, abban, hogy csinosak legyünk fürdőruhánkban. A kúra nem elhanyagolható „mellékhatása”, hogy bőrünknek is jót tesz – ráadásul, ha közben természetes alapanyagú táplálékkiegészítőket, homeopátiás szereket is magunkhoz veszünk, az eredmény még szembetűnőbb lesz.


Nyári paletta

ideál: Tételezzük fel, hogy bekopogtat Önhöz egy olyan ember, aki nem túlsúlyos, jól érezi magát a bőrében, és mégis szépülni szeretne! Mit javasolna neki?
– Nyáron – a napfény és bőrünk fényérzékenysége miatt – viszonylag szűk a kozmetológia fegyvertára, ám mindig lehet mit tenni a szépség érdekében.
Ilyenkor is szezonja van a botoxkezeléseknek, a mezoterápiának, a ráncfeltöltésnek.
ideál: Vegyük sorra őket!
– A helyesen adagolt botox egyértelműen fiatalít, mert az arc bizonyos régióiban átmenetileg lebénítja az arcizmokat, s így kisimítja a bőrt. Aki mértékkel alkalmaztatja ezt a kezelést, annak arca fiatalosabbnak, kipihentnek tűnik, de semmiképpen sem válik viaszbabaszerűvé. Kevesen tudják a botoxról, hogy a túlzott izzadást – hónalj, tenyér, talp – is megszünteti. Ez nyáron különösen hasznos.
És most térjünk át a mezoterápiára! Ez a módszer Franciaországban és az USA-ban legalább fél évszázados múltra tekint vissza. Fiatalítani lehet vele az arc, a nyak és a dekoltázs bőrét, segít megszabadulni a cellulittől, elhalványítja a striákat – tehességi csíkokat –, helyi alakformálásra, zsíroldásra is kiválóan alkalmas, s nem utolsósorban képes megállítani a hajhullást.
ideál: Miként történik a kezelés?
– A beavatkozás során a bőrfelszín alá mikroinjekciókkal – adagolópisztoly segítségével – fecskendezzük be a speciális hatóanyagokat. Az orvosolni kívánt problémától függően eltérő mélységbe, különböző mennyiségű és összetételű hatóanyaggal végezzük a kezelést, ami nem fájdalmas, legfeljebb kicsit kellemetlen. Mindenki részére egyéni kezelési tervet kell kidolgozni, személyre szabottak az alkalmazott hatóanyagok receptúrái is. A mezoterápia eredménye egyébként 3-4 kezelés után nyilvánvalóan megmutatkozik.
ideál: A ráncfeltöltésről se feledkezzünk meg!
– Ehhez is különböző alapanyagokat lehetne használni, ám én csak a hialuronsav-alapú, 6–12 hónap alatt lebomló szereket alkalmazom.
ideál: Miért?
– A tartósnak nevezett anyagok hosszú távú mellékhatásai – gyulladások, az arc eltorzítása – véleményem szerint egyáltalán nem szolgálják a szépséget, sőt jó néhány elrettentő példát láthattunk-láthatunk erre a sztárok világából.   
ideál: Ajánlja  a ráncfeltöltést, mint módszert?
– Igen, mert az eredmény azonnal meglátszik! A befecskendezett hialuronsav kisimítja a sokak arcát fáradttá, markánssá tévő mély, az orrtő és a szájszeglet között húzódó nevetőráncokat, a szemöldökök közötti és a homlokráncokat – hogy csak néhány példát említsek.

Bőrünk védelmében
ideál: Gondolom, pácienseinek figyelmét felhívja a megfelelő fényvédelemre is…
– Természetesen, mivel a megégett bőr a későbbiekben számtalan kellemetlen bőrprobléma – idő előtti bőröregedés, bőrrák, pigmentfoltok stb. – kiindulási pontja lehet. Lényeges, hogy ne csak akkor óvjuk bőrünket a túlzott napsütéstől, ha nyaralunk, vízparton tartózkodunk, hanem a nyár minden napján! Az erős és káros UV-sugárzások akkor is kifejtik egészségtelen hatásukat, amikor – mondjuk – a városban közlekedünk, vagy egy fa árnyékában várunk a buszunkra. A szülők felelőssége is nagy! Nekik kell óvniuk gyermekeik bőrét, ami a felnőttekénél sokkal érzékenyebben reagál a káros hatásokra! Bármennyire is ódzkodnak tőle lurkóink, nyáron, ha a szabadban tartózkodnak, 50-es faktorú napkrémmel védjük őket! A krémezést 2-3 óránként ismételjük meg, ugyanis a kémiai szűrők ennyi idő alatt lebomlanak!ANYAJEGYEK SZŰRŐVIZSGÁLATA
A strandszezon beköszönte előtt – és utána is – ajánlott anyajegyszűrésen részt venni. (Már csak azért is, mert a bőrrák esetében hatványozottan igaz az, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni a bajt.) Ha ugyanahhoz a szakemberhez fordulunk, a rendszeres szűrés okán ő azonnal észleli az esetleges kóros folyamatot, így abba időben be lehet avatkozni, s elkerülhető a nagyobb baj.


Nyáron NE VÉGEZTESSE!

9-es kozmetikai tilalomlista!

Jó néhány olyan kozmetológiai, illetve bőrgyógyászati beavatkozás létezik, amelyet nyáron tilos elvégeztetni. Íme a lista:

– végleges – tartós – szőrtelenítés

– lézeres érkezelések

– lézeres bőrfiatalító eljárások

– lézeres hámlasztás

– gyümölcssavas hámlasztás

– lézeres hegkezelések

– scleroterápia – érkezelés

– szemölcsök, fibromák égetése

– kizárólag esztétikai okokból eltávolítandó anyajegyek kimetszése.

 

IDEÁL KISLEXIKON
KOZMETOLÓGIA
Az esztétikai bőrgyógyászat (kozmetológia) feladatkörébe azok a problémák tartoznak, amelyekkel a kozmetikus már nem tud megbirkózni, de még nem tartozik a plasztikai sebész feladatai közé. (Pl.: pattanások, rosacea, seborrhoea, dermatitis-, hegek, szemölcsök, fibromák kezelése, illetve olyan bőrfiatalító eljárások, mint a ráncfeltöltés, botoxkezelés, mezoterápia – arcon, nyakon, dekoltázson –, cellulit-, stria-, hajhulláskezelés, zsíroldás, avagy alakformálás a toka, a derék, a kar és a has tájékán.)

 

Czellér T. Erika

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.