Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 22., csütörtök van. Boldog névnapot Gerzson nevű olvasóinknak! Holnap Alfréd napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Az epegörcs oldása

Epekő úgy keletkezik, hogy az epefolyadék összetétele megváltozik. legtöbbször koleszterinből, pigmentekből és mészből áll. Epekő gyakran kialakul (nőknél gyakrabban, mint férfiaknál), de általában nem okoz problémát.

Hogyan kezeljük?

Az epehólyag akut problémáival mindig keresse fel orvosát! Ha ő egyetért vele, az alábbi módszerekkel enyhítheti fájdalmait, és megelőzheti a további kövek kialakulását. A megelőzés a táplálkozással kezdődik! Egyen sok rostdús, friss zöldségből, gyümölcsből készült ételt, szorítsa meg a húsok, a zsíradé-kok és a csípős fűszerek bevitelét! melegítéssel és masszázsokkal csillapíthatja fájdalmait, mert ezek lazítják a simaizmokat, és oldják a görcsöt.

Gyógyszerek nélkül

A szakemberek ma már nem tiltják az összes zsiradék fogyasztását, hanem a könnyen emészthető zsírokat ajánlják, amelyeknek alacsony az olvadáspontjuk és kémiailag nem manipuláltak. Ilyen pl. a vaj, a tejszín, a hidegen sajtolt olajok és bizonyos margarinfajták. Mindent összevetve az étlapnak sok zöldséget, gyümölcsöt és fűszert kell tartalmaznia. Kerülje az olyan izgatóanyagokat, mint a kávé és az alkohol.
Epehólyagkólikánál segítséget nyújt egy meleg lábfürdő, ülőfürdő vagy egy meleg hasi borogatás. A borogatásnál egy forró törölközőt csavarjon fel, és helyezze a máj/epe területére, a gerinctől a jobb bordaívig.
A forró pakolást hideg borogatással kell befejezni.

Ügyeljen a következőkre!

A gőzborogatásokat és a forró pakolásokat csak akkor használhatja, ha orvosa megállapítja epehólyag-gyulladásának fokát.
Nagyon előrehaladott esetben tilos a pakolás, mert fennáll annak a veszélye, hogy panaszai hirtelen sokkal súlyosabbak lesznek.
Ha orvosa egyetért vele, akut epehólyaggyulladásnál tegyen fel hideg borogatást törzsére, melyet láz esetén gyakran ismételni kell. Hatásos lehet a lábszárborogatás vagy a lábfürdő is.

Növényi szerek

Aki gyakran szenved epehólyaggyulla-dás miatt, rendszeresen használhat növényi készítményeket. A következő teakeverék elsősorban krónikus panaszok esetén ajánlott. A keserűanyagokat tartalmazó növényekből (ilyen pl. az articsóka, a füstike, a kurkuma, a gyermekláncfű, a máriatövis, a menta, a cickafark, a vérehulló fecskefű és az üröm) előállított késztermékek javítják az epeürülést, és megakadályozzák az epepangás okozta panaszokat.
A füstike és a vérehulló fecskefű ezen kívül görcsoldó hatással is bír kólika esetén.
Próbálja ki a következő teakeveréket:
1 rész kömény - 2 rész jávai sárga gyömbér - 3 rész gyermekláncfű
- 2 rész máriatövis - 2 rész menta
A keveréket forrázza le 1l vízzel, 10 percig hagyja állni, majd egész napra elosztva ízesítés nélkül kortyolgassa el. A fenti gyógynövények hatóanyagait tartalmazó gyógytermékek és gyógyszerek sokszor a teánál hatékonyabban képesek javítani az epeműködést.

szintetikus szerek

Az epeutak gyulladásánál, fájdalmánál és görcsöknél többféle gyógyszert is lehet használni, ezekről kérdezze meg orvosát és gyógyszerészét.

Homeopátia

A következő gyógyszerképeket a fő tünet (T), a lelkiállapot (L) és a lehetséges változtatások (V) fogalmai köré csoportosítottuk.
Atropa belladonna D4 - cseppek:
T: görcsös fájdalom, érintésre érzékeny gyomortájék, a panaszok hirtelen lépnek fel és tűnnek el
L: túlérzékenység és felindultság jellemző
V: segíti a hátrahajlást
Citrullus colocynthis D6 - cseppek:
T: görcsös hasi fájdalmak, bűzös hasmenés, hányás
L: mérges, türelmetlen
V: az összekuporodás, nyomás a hasra és a meleg javítanak az állapoton
Chamomilla D6 - cseppek:
T: görcsös hasfájás, zöldes hasmenés
L: indulatos, lobbanékony, szeszélyes
V: a fekvés, a meleg és a harag rontja az állapotot
Veronica virginica (leptandra) D4 - cseppek:
T: égő fájdalom, bűzös széklet
Epehólyageltávolítás után ajánlott!
Mandragora e radice D6 - cseppek:
T: a gyomortájék nyomásra érzékeny, felfúvódás, székrekedés, világos széklet
L: zajokra való érzékenység
V: a hátrahajlás javít, a fülledt levegő és az élvezeti cikkek (fogyasztási) rontják az állapotot

- M -

Hozzászólások  

 
0 #4 F.János 2011-05-10 18:09
Nekem kb. 2 cm kövem lehet, jobb bordám alatt mintha mindig gyulladás volna, már csak jobb oldalra fordulva a paplant a fájdalmas részhez nyomva alszom.Átsugárzik a jobb oldalra a medence fölé is.Borzalmas.Előbb utóbb műtét kell amitől nagyon tartok mert a szivem nem egészséges és félek az altatástól.
Idézet
 
 
0 #3 Fekete Jánosné 2011-05-06 14:39
Kedves Evita!
Ismerős tünetekről írsz, én is végig jártam ezt az utat. Az igazi megoldás a mütét. Nekem megtörtént, simán probléma nélkül. Azóta minden
evő vagyok és tünet mentes. Tudom nem ezt a választ várod lehet diétázni, de soha nem tudhatod, mikor eszel olyant, amitől ismét begörcsolsz. Nekem két évembe telt mire rászántam magam a mütétre, de ez volt a jó döntés. Tanácsom mütét. Igaz nem szakértő vagyok, csak sorstárs. A döntést csak magad hozhatod meg. Bátorság. Üdv. Marika.
Idézet
 
 
0 #2 nerosz 2011-05-02 06:03
szia!

Én is csak egy hozzászóló vagyok...olvastam a hozzászólásod..szerintem annyira ne ijedj meg...nekem a picitől 2 cm es-ig terjedő köveim vannak,pár hónapja hetente 2x-3x görcsölök, esetenként 14-15 órahosszáig is tart....és hogy hirtelen múlik el azt nem mondanám...eszem én a nospát meg a gyomorsavlekötő t, de éppen semmit nem csinál...
Viszont a cholagol cseppből kiindulva feltételeztem, hogy a mentol használ..tegnap este, vagyis ma reggelre ismét görcsöltem és lóbalzsammal (eddig azt hittem már-már túlbecsülik) kentem be a hátam a jobb kezem és az epetájékom többször is...nem volt ilyen évek óta, de kb 4 óra volt a görcs összesen...hogy véletlen-e vagy a lóbalzsam érdeme, azt nem tudom egyenlőre...egyébként a műtéti út az orvosok szerint elkerülhetetlen ...mi meg kénytelenek vagyunk hinni nekik:)
Üdv: Nerosz
Idézet
 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.