Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 22., csütörtök van. Boldog névnapot Beáta, Izolda és Lea nevű olvasóinknak! Holnap Emőke napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

A szenvedélyek fogságában

A bódítószerek használata a "kezdetektől" végigkísérte az emberiséget. Bizonyos kultúrákban a sámánok is használtak bódítószereket, hogy a lélek kiszabadulása által olyan szellemi magasságokba jussanak, ahonnan útmutatást kaphatnak. Ez azonban az adott kultúrában törvényes gyakorlat volt, külön szertartással és megszabott időtartammal...

Ma - nem úgy, mint a sámánok - az emberek leggyakrabban a felpörgetett életritmus és a hatalmas elvárások miatt nyúlnak a kábítószerekhez. Kérdés azonban, hogy ezt meddig lehet bírni és mi az eredménye?


Téves ideál

A reklámok és a filmek azt sugallják, hogy aki dohányzik, alkoholt iszik, az "férfias, sportos és sikeres". Ugyanakkor hazánkban a vezető halálokok - szív- és keringési, valamint légzőszervi megbetegedések és daganatok - hátterében kimutatható a drogok használata is...

A szenvedélybetegségek közé többféle függőség tartozik. A közismert alkoholbetegségen, kábítószer-függőségen túl idesoroljuk például a dohányzást, a nyugtatószerek túlzott mértékű alkalmazását, valamint a játékszenvedélyt és a mértéktelen evést is. Persze a felsorolás nem teljes, hiszen sok mindenhez lehet "szenvedélyesen" ragaszkodni. Létezik kóros vásárlási kényszer, szerelmi téboly vagy tévé-, számítógép- stb. függőség is.

- Fontos! Az egyre népszerűbb kábítószerek - legyenek bár könnyű vagy nehéz drogok - veszélyt jelentenek, és nem csak az egyén, hanem a társadalom egésze számára egyaránt.


Hogyan alakul ki?

A szenvedélybetegségek kialakulásának többféle oka lehet. Függőségben szenvedő egyénnek azt a személyt szokás nevezni, aki nem tolerálja a nehézségeket, és szükségleteit gyorsan akarja kielégíteni. A szerekre való rászokástól az élet érdektelen, unalmas lesz. A betegség biokémiai vizsgálata során kiderült, hogy aki naponta fogyaszt például alkoholt vagy szív cigarettát, avagy családjában már előfordult szenvedélybetegség, annak jó esélye van arra, hogy maga is szintén észrevétlenül "függőségbe keveredjen".

Vannak, akik teljesítményfokozó hatásuk miatt nyúlnak a drogokhoz. Ebbe a fogalomkörbe beletartozik az eufória, a libidónövekedés, a csökkent alvásigény stb. Ezt általában felgyorsult életritmussal, fokozott teljesítményigénnyel és kiüresedett emberi kapcsolatokkal magyarázzák. A szervezetben minden esetben ugyanaz a folyamat zajlik le: ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, szükséges a szenvedélyünk tárgya, egyre nagyobb adagban, hogy a kívánt hatást elérjük. Sajnos az érintettek a szakembereket általában már későn, csak a káros utóhatások/mellékhatások miatt keresik fel.


Alkoholfüggőség

Az alkohol először a gyomorba jut, ahol a nyálkahártyát pusztítja, melynek eredményeképpen gyulladás alakulhat ki. Gyengíti a gyomor ellenálló képességét, és megkönnyíti az olyan baktériumok megtelepedést, mint a Helicobacter pylori, ami azután elősegíti a gyomorfekély kialakulását. A belekben is maradandó károsodást okoz, a vérárammal pedig a májba jut, ahol mérgező anyaggá alakulva pusztítja a májsejteket.


A kábítószer-függőség

Ebben az esetben pszichikai vagy lelki függőség alakul ki, melynek lényege, hogy az érintett az optimális közérzetet csak az anyag bevételével, elfüstölésével tudja elérni. Ehhez használhat például füvet, hasist, LSD-t, speedet, extasyt, kokaint, crecket stb. Egyes kábítószereknél testi függőség is kialakulhat: ez azt jelenti , hogy a rendszeres használatkor a sejtek hozzászoknak a droghoz, és hiány esetén elvonási tünetek lépnek fel - fájdalmak, erős rosszullétek, súlyos esetben még halál is.


Nikotinfüggőség

A nikotin először serkentői az idegrendszert, ám a hatás rövid ideig tart. Ez ösztönzi a dohányost a mind gyakoribb használatra. Minél erősebb dohányos valaki, annál nagyobb az esélye annak, hogy szív- és érrendszeri betegséget, agyvérzést, embóliát kapjon. De gyakoriak a daganatos betegségek is, pl.: tüdőrák, mellrák, gyomorrák...


Függőségűzőben

Mit tegyünk, ha meg akarunk szabadulni a függőségtől?

- Határozzuk el, hogy lemondunk káros szenvedélyünkről! Legfontosabb az, hogy a függőségben élők tisztában legyenek helyzetükkel. Enélkül ugyanis a kezelés semmit sem ér! Segíthet az orvos, a család, a baráti kör.

- Stabilizáljuk vegetatív idegrendszerünket gyógynövényekkel (orbáncfű, citromfű, golgotavirág, komló) B-vitaminokkal, magnéziummal! Ezek erősítik az idegeket, és vitalizálnak.

- A rossz hangulat leküzdésére igyunk orbáncfű-kivonatot tartalmazó készítményeket, vegyünk lazító illóolajos fürdőket!

- Szedjünk kiegyensúlyozó homeopátiás szereket például (ezeket legjobb, ha az orvos választja ki egyénre szabottan).

- Alkalmazzunk gyógynövényeket az elvonási tünetek enyhítésére!

- Apróbojtorján - 3 egység
- Borsmenta - 2 egység
- Fekete üröm - 1 egység
- Füstike - 1 egység
- Citromfű - 2 egység
- Kakukkfű - 2 egység

A keverékből 2 evőkanálnyit tegyünk 1,5 liter forrásban lévő vízhez! Egy perc kis lángon történő forralás után 20 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és mézzel édesítsük! Napi 1,5-2 liter tea fogyasztása mérsékli az elvonási tüneteket.

- Az elvonási tüneteket enyhíti még a ligetszépe- és a borágóolaj, ezeket kapszulában vagy mag formában vásárolhatjuk meg. Ha a magot választjuk, daráljuk le, és napi 1-1 kiskanálnyit együnk belőle!

- Használjunk májregeneráló szereket! A máriatövismagot daráljuk le, mézzel keverjük el! Naponta egy kávéskanálnyit fogyasszunk belőle legalább hat héten át!

- Jól használhatók a Bach-virágeszenciák: apróbojtorján akkor jó az alkoholistáknak, ha ellenállnak a kezelésnek. Vörösfenyőt önbizalomhiány esetén érdemes alkalmazni. Az elvonási tünetek ellen a mentőgyógyszert használhatjuk.


Mit tehetünk még?

- Stresszes szituációk esetén ne feledjük, a drog semmit sem old meg helyettünk, de súlyosan gyengíti az egészséget, ez viszont már gátol a probléma megoldásában! Bízzunk inkább önmagunkban!

- Tornázzunk rendszeresen! A mozgás hatására endorfinhormonok szabadulnak fel, melyek jó érzést váltanak ki. A mozgás az egyik legjobb természetes antidepresszáns!

- Fontos a test és a lélek tisztítása: relaxáljunk, jógázzunk, meditáljunk legalább 25-45 percig mindennap!


dr. Gálik Ágnes

Mindent lerombol

A folyamatos alkoholfogyasztás a maradandó testi károsodás mellett a személyiséget is megváltoztatja, és szétrombolja a családi, társadalmi kapcsolatokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.