Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 22., csütörtök van. Boldog névnapot Beáta, Izolda és Lea nevű olvasóinknak! Holnap Emőke napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Mit üzennek a szenvedély-betegségek?


A szenvedélyek mindenkor kettős karakterűek: építő-pozitív illetve romboló-negatív is lehet lelki fejlettségünktől függően. Jól ismert az alkotás, a felfedezés, a szellem szenvedélye, de NEGATÍVBA "FORDULT", káros szenvedélyek is léteznek. A kábítószerek ezek közé tartoznak.

 Drognak számít minden olyan állati vagy növényi eredetű hatóanyag, mely gyógyászati, élvezeti illetve ajzószerként, afrodiziákumként avagy kábítószerként képes hatni.
Nincs éles határvonal, inkább részleges átfedések fedezhetők fel köztük: élvezeti szer és gyógyszer, ajzó-afrodiziákum-kábítószer stb. Kávét, teát, alkoholt, dohányt sokan fogyasztanak, ezek úgynevezett élvezeti szerek. Bár nagyobb mennyiségben ezektől is függővé lehet válni. Magyarországon például l millió alkoholbeteg van. A hangulatjavítóknak becézett lágy drog, a marihuána, a hasis, és az LSD, használatuk törvénybe ütközik! Keménydrog: az ópium, a heroin, a meszkalin. Leszokni róluk rendkívül nehéz és gyötrelmes procedúra.
Vannak olyanok is, akik gyógyszerekből: altató vagy köhögés csillapítókból mixelnek kábítószereket. A szegények bódítószerei: a ragasztók és oldószerek nylon zacskóból szippantva. Drog-növényeket nagyobb mennyiségben Délkelet-Ázsiában, az Arany-háromszögben, Kis- és Közép-Ázsiában, az Arany-Félholdon, valamint Közép- és Dél-Amerikában termelnek. A termelést, feldolgozást, szállítást és értékesítést keleti és nyugati maffiák ellenőrzik. Az egész világon kb. 50 millió rendszeres drogfogyasztó van, ebből az USA-ban kb. 20 millió található.
Nyugat-Európában is sok a drogos. A fiatalok 20-40 százaléka próbálja ki a marihuánát, vagy az extasy tabletták valamelyikét. Magyarországon az eltelt 15 évben néhány ezerről 100 ezerre nőtt a rendszeres kábítószer-fogyasztók száma.
Ehhez adjuk hozzá az alkalmi kóstolókat is, akik kb. 400 ezren vannak.


Mit üzennek a szenvedély-betegségek?

1. C. G. Jung komplex lélektana szerint minden betegség üzenet. Egyrészt önmagát üzeni, azt hogy betegek vagyunk és nem lehet egészséges az a társadalom sem, amelyben élünk, hiszen még mindig nincs olyan kellő intenzitású betegség-tudata, amely mozgósítaná minden sejtjét ez ellen a lelki járvány ellen, illetőleg annak szenvedő alanyai érdekében.

2. A szenvedély-betegségek óriási arányú térhódítása a modern társadalmakban azt jelzi, hogy valami kimaradt a számításból, valami ami erőt, értéket és távlatot kölcsönözhetne az emberek életének. Ezért hajlamos hamis utópiák követésére, hamis identitás, hamis-én kialakítására és így kerül a drogok csapdájába.
Hiányzik a modern bal-agyféltekés társadalomból annak a lélektani funkciónak a fejlesztése, melyet C. G. Jung intuitív képességnek nevezett. Pedig ettől függ a kultúra alapvető szimbólumainak megragadása és átélése, ettől függ az emberiség szellemi lényegének fontosságára ébredés.

3. A drog probléma komplex megoldást követel.
a) Lényeges annak megértése, hogy a metafizikai alap hiánya teszi törékennyé és sebezhetővé a mai embert.
b) A mai fiatalok szimbolikus szükségletei nincsenek kielégítve, illetve ezt óriási ellen-lobbik gátolják, melyekkel nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt fel kell venni a harcot!
c) Nincs hatékony pedagógiai megelőzés.

4. A kábítószeres kihívás megválaszolásához csupán két dolog szükséges: önismeret és hagyomány-ismeret. Magunk és más népek kultúráinak alapos ismerete az intuíció módszeres fejlesztése (a pszichológia, a pedagógia, a művészetek és a vallások segítségével.)
Minden jel arra mutat hogy a mai ember tudatszintjéhez méltó katartikus-extázist az önismeret és hagyomány-ismeret együttes hatásától remélhetünk csupán. Semmi mástól!

Fehér József András

Hozzászólások  

 
0 #5 Megane13 2010-07-19 17:17
Egy ifis beszelgetest keszulunk tartani szenvedelyekrol , ez a cikk sokat segitett. Koszonom! :)
Idézet
 
 
0 #4 2009-10-17 18:19
Sajnos én is érintett vagyok, a párom alkoholbeteg már 20 éve. Amíg nem ismeri fel a betegségét addig nincs segítség. Hiába mondom neki, én már nem hatok rá, mert pillanatok alatt a plafonon van, így ilyenkor jobb, ha nem szolók.
Idézet
 
 
0 #3 2009-10-06 20:15
A kábítószer kihívásához csupán két dolog szükséges: önismeret és hagyomány ismeret ! " Ismerd meg Önmagad és tudni fogod sorsodat !" Ezek csak felhívások,hogy ne vegyenek példát a többi fiatalok, amár rászokott káros anyagokat fogyasztó ,Önpusztító fiataloktól !
Idézet
 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.