Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 22., csütörtök van. Boldog névnapot Gerzson nevű olvasóinknak! Holnap Alfréd napja lesz.

Tudatos táplálkozás

Értékelés:
(0 szavazat)

2015. augusztus 29-30-án lesz idén Budapesten a XIX. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban (X. kerület, Szent László tér 7-14.). Az ingyenes életmódhétvége egyik előadója, Marton Melinda táplálkozási szakértő a tudatos táplálkozás fontosságát hangsúlyozza írásában, miközben néhány ínycsiklandozó receptet is megoszt az olvasóval.

Mindennapjaink szerves része a táplálkozás. Az emberek a különböző étkezési szokásaiknak megfelelően naponta legalább kétszer, háromszor, ötször vagy akár többször is esznek. Ha egy ilyen gyakori, napi szintű tevékenységről van szó, hogyan lehetséges, hogy a legtöbb ember mégsem fordít kellő figyelmet a saját táplálkozására, arra hogy mit, miért, mikor és hogyan egyen. Az emberek többsége vagy megszokásból eszik, vagy egy táplálkozási irányzat követője, vagy diétázik, vagy időnként fogyókúrázik.

vega

Időről-időre megjelenik egy-egy divatos diéta, vagy egy újabb táplálkozási irányzat, ami azt hirdeti magáról, hogy az a legjobb mindenki számára, és minden problémát megold. Mégis az a tapasztalat, hogy nincs olyan irányzat, ami mindenki számára 100%-san beválna. Nem képes mindenki alkalmazni az adott irányzat szabályait, nem képes mindenki hirtelen váltani, és hátat fordítani a megszokott táplálkozásmódjának tartósan. Érdemes nyitottnak lenni, tanulni és ihletet meríteni egy-egy irányzatból, de a helyükön kell kezelni őket, mert mindegyik egy adott speciális problémára kínál megoldást.

Emellett az is gyakori, hogy valaki vallási, vagy spirituális okból, vagy egy közösség tagjaként követ egy táplálkozási irányzatot. Az egészségi problémák és a betegségek azonban ezeket az embereket sem mindig kerülik el.

A holisztikus szemlélet alapján a testi-lelki-szellemi állapotunk szoros kapcsolatban áll egymással, szorosan összefügg, és hatással van egymásra. Szellemi és lelki állapotunk kihat a testi állapotunkra, és ez fordítva is igaz. A tudatos embert azonban elsősorban az különbözteti meg a tudatlantól, hogy nemcsak ismeri ezt a törvényszerűséget, hanem megtanulja alkalmazni is a saját életében. A tudatos ember megőrzi az egyensúlyt a három terület között és amennyire lehetséges csökkenti az egymásra gyakorolt hatásukat, és külön kezeli őket. Kielégíti a különböző területek szükségleteit, és a helyén kezeli a felmerülő problémákat.

Bár biológiai szempontból mindannyian az emberi fajhoz tartozunk, és ezért vannak mindenkire általánosan érvényes szabályok, mégis nagyon különbözőek vagyunk.

Mi a közös bennünk a táplálkozás szempontjából? Közös bennünk alapvetően a testünk működése, az emésztőrendszerünk. Erre vonatkozóan vannak mindenki számára általános érvényű alapelvek és szabályok.

Miben különbözünk táplálkozási szempontból? Különbözik nemünk, korunk, testsúlyunk, egészségi állapotunk, szervezetünk egyéni szükséglete, anyagcserénk típusa és gyorsasága, fizikai aktivitásunk és az étkezési szokásaink stb. Továbbá abban is különbözünk, hogy mennyire vagyunk képesek különbséget tenni a testi, lelki és szellemi szükségleteink között, mennyire tudjuk ezeket a helyén kezelni.

A kulcs az egyéni táplálkozás kialakításában rejlik. Az egyéni táplálkozás kialakításához ismernünk kell egyrészt a saját adottságainkat, másrészt tisztában kell lennünk az általános érvényű táplálkozási alapelvekkel és szabályokkal, amik mindenkire ugyanúgy érvényesek. Ezek ismeretében bárki tudatos táplálkozóvá válhat.

A tudatos táplálkozás kialakítása egy folyamat. Mindenki tart valahol ezen az úton, ezért van akinek több, van akinek kevesebb idő is elég, hogy kialakítsa a saját táplálkozási módját.
Mindenki csak saját magáról tudja biztosan, hogy mire érzékeny, allergiás, vagy intoleráns, van-e szervi betegsége, milyen táplálkozási és életmódbeli szokásai vannak.

Alakítsd ki az egyéni, személyre szabott táplálkozási módodat és étrendedet. Tapasztald meg, hogy mi tesz jót neked. Vedd a kezedbe a fakanalad, és vállald a felelősséget magadért, vedd vissza az irányítást az életed felett!

Saját tapasztalatom és több éves kutatómunkám során összegyűjtöttem és rendszereztem azokat az általános érvényű alapelveket és szabályokat, amiket elsajátítva, és amikre alapozva bárki könnyedén kialakíthatja a saját egyéni táplálkozását. Ezt a táplálkozási rendszert a képzéseimen, főzőtanfolyamaimon és tréningjeimen sajátíthatják el az érdeklődő résztvevők. Ha szeretnél sokáig egészséges, friss és energikus lenni, és megőrizni a fiatalságod, akkor látogass el a honlapomra, és indulj el ezen az úton. A megoldás a te kezedben van.

Bővebb információ:
http://tudatos-taplalkozas.com/

Marton Melinda
Táplálkozási szakértő
http://tudatos-taplalkozas.com/

 

XIX. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL
  – életmód hétvége nem csak növényevőknek –
2015. augusztus 29-30.
Tudod, mi a vegán életmód s hogyan járul hozzá a Föld megmentéséhez? Érdekel az állatvédelem? Szeretnél megtanulni igazán egészséges és roppant finom nyersételeket készíteni? Kíváncsi vagy az enzimtáplálkozásra vagy a metamorf technikára?

Gyere el 2015. augusztus 29-30-án a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központba (X. kerület, Szent László tér 7-14.) a 19. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL-ra, ahol táplálkozási szakemberek előadásai, makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolók, főző-tanfolyamok, öko- és bioszemléletű termék-bemutatók várnak. A Fesztivál célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, s rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt kipróbálhatod a Do-int, jógázhatsz, zumbázhatsz és lehetőség van természetgyógyászokkal és pszichológusokkal folytatott személyes konzultációra is. A fesztiválon megnézheted a Csendes könnyek szeretete című musicalt, Sütő Enikő modelliskolája pedig újrahasznosított anyagokból készült ruhákból tart divatbemutatót. 

A rendezvényre a belépés ingyenes!
A teljes program: www.egeszsegvar.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 892 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. augusztus 13. csütörtök 10:13

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.