Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. január 19., péntek van. Boldog névnapot Sára és Márió nevű olvasóinknak! Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.
Hirdetés

Új vizsgálati eredmények Q10, szelén potenciális hatékonyságával kapcsolatosan

Értékelés:
(0 szavazat)

A Q10-vitamint 1957-ben fedezték fel, azonban sokáig nem volt ismert, hogy a vegyület pontosan milyen folyamatokban is játszik szerepet. Az Amerikai Kardiológus Társaság 1997-ben a szívelégtelenség kezelésében már kiemelten ajánlotta a Q10 alkalmazását. A további kutatások eredményei alapján az is egyre bizonyosabbá vált, hogy a Q10 alkalmazását célszerű kombinálni egyéb vitaminokkal vagy ásványi anyagokkal.

 2012 májusában egy svéd orvoscsoport megjelentette tanulmány (Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., Dahlström, U.: Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplemen-tation: A 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. Int. J. Cardiol. doi: 10. 1016/j.ijcard. 2012. 04. 156) arról számolt be, hogy a szerves szelén és a vele kom­binált vitaminszerű koenzim Q10 együttes adása jelentôsen csökkentette a kardiovaszkuláris halálozást idősek körében. Ehhez még hozzájárult, hogy a szívizom erejét is növelte a természetes hatóanyag-kombináció, amely így megnövekedett munkavégzést tett lehetővé.

A klinikai vizsgálat öt éven át folyt, prospektív, randomizált, kettős-vak, placebokontrollált tanulmányként, 443 svéd állampolgár részvételével, akiknek az életkora a vizsgálat kezdetén 70 és 88 év közötti volt. Azon résztvevők között, akik napi 200 mikrogramm organikus szelént tartalmazó tablettát és napi 200 milligramm koenzim Q10-et tartalmazó kapszulát kaptak, a kardiovaszkuláris halálozás mintegy fele volt azokénak, akiknek hatóanyag nélküli placebokészítményeket adtak.


Echokardiográfiával is igazolták, hogy a szívizom teljesítménye a szerves szelén és a koenzim Q10 hatására megnövekedett.
Ahelyett, hogy a vizsgálat további orvosi részleteit elemeznénk, egy nagyon fontos megállapításra hívnánk fel a figyelmet, nevezetesen arra, hogy organikus szelénvegyületet alkalmaztak.

Miért is fontos ez?
A szelénről tudjuk azt, hogy alkotóeleme a glutation-peroxidáznak, a szervezetet a szabad gyökök káros hatásának semlegesítésével és a vérzsírok ártalmas oxidációjának csökkentésével védő enzimnek. Ezen biokémiai történések eredményeként a szelén erősíti az egészséges szívműködést és a vérkeringést. Ezeket a hatásokat viszont csak akkor tudja elôidézni, ha szerves formában, azon belül is leginkább szelenometionként juttatjuk a szervezetbe.

Egy Norvégiában publikált tanulmányban (Tidsskrift for den Norske L?geforening, vol. 26; 1990: 110) azt vizsgálták, hogy a borsóból kivont szelénből, vagy az l-szelenometioninból történő szelénfelszívódás hogyan viszonyul a placebóból történő szelénfelszívódáshoz. Meglepő módon a borsóból kivont szelén és a placebobevitel tekintetében nem mutatkozott különbség, ugyanakkor az l-szelenometioninnál szignifikáns szelénérték-növekedést tudtak kimutatni.

Tehát, ha azt látjuk egy készítményen, hogy szervetlen formában tartalmazza a szelént, kezdjünk el gyanakodni a készítmény szelénre vonatkozó állításait illetően!


Mindezért csak javasolni tudom mindenkinek a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének tekintetében a Q10-et, főként szerves szelénnel kiegészítve.


Dr. Szigeti Gyula

 

Az ideal.hu ajánlásával:

 
szivesQ1+Q10 kapszula szelénnel és B1-Vitaminnal

Most + 10% ajándékba (33 db kapszula)!

A termék a Q1 koenzim és a Q10 koenzim egyedülálló párosa, amely egyedi a világon. A készítményben lévő B1-Vitamin (tiamin) hozzájárulhat a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban. A szelén hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 2800 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. november 26. szerda 09:31

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.