Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 18., vasárnap van. Boldog névnapot Sándor és Ede nevű olvasóinknak! Holnap József és Bánk napja lesz.
Hirdetés

Tavaszi tekercs friss zöldségekkel

Értékelés:
(0 szavazat)

Hozzávalók 10 db tekercshez elkészítési idő kb. 30 perc

Hozzávalók:
10 db rizslap (négyzet alakú 16x16 cm)
1 kk Himalája só
2 l tisztított víz
1 kisebb fej saláta
10 db bazsalikom levél
30 db snidling
260 g kígyóuborka (1 db hosszú vékony)
340 g avokádó (maggal együtt)
160 g kápia paprika (2 kisebb darab)
30 g csípős zöldpaprika (1 kisebb vékony darab)
120 g zsenge sárgarépa (2 kisebb darab)

Gyömbéres fokhagymás szójaszósz
8 ek szójaszósz
8 g friss gyömbér
4 g fokhagyma

Először elkészítjük a tölteléket. A salátát alaposan megmossuk és leveleire szedjük. A bazsalikomleveleket és a snidlinget szintén megmossuk. A zöldségeket megmossuk, a sárgarépát megtisztítjuk, majd mindet 0,5 cm széles 6 cm hosszú hasábokra vágjuk. Az avokádót először félbevágjuk, majd eltávolítjuk a magját és egy evőkanállal óvatosan kikanalazzuk úgy, hogy egyben maradjon. Az avokádót is 0,5 cm széles 6 cm hosszú hasábokra vágjuk. Ezután egy vágódeszkára magunk elé teszünk egy kisméretű saláta levelet (kb. 8x8 cm méretű), ha nagy a salátalevél, akkor méretre igazítjuk, a torzsa felöli végét levágjuk, kicsit kilapítjuk, hogy egyenes felületet kapjunk. A salátalevélre ráhelyezünk egy bazsalikomlevelet, majd egymás után sorban 3-4 hasáb uborkát, sárgarépát, kápiapaprikát, 1-2 hasáb avokádót, 1 hasáb erős paprikát, 3-4 szál snidlinget harmadolva. Elkészítjük a 10 db tölteléket.
Miután elkészültünk a töltelékkel 2 liter vizet egy széles edényben feltesszük melegedni, amikor felforrt levesszük a tűzről. Ezután beleteszünk egy rizslapot, kb. 0,5 percig hagyjuk benne ázni, majd kivesszük és egy műanyag vágódeszkára tesszük. A rizslapot kisimítjuk szélességében, a rizslap közepére a tőlünk távolabbi felső széléhez helyezünk egy salátás tölteléket. Először a széleit szorosan egymásra hajtjuk, majd a magunkfelőli végét is felhajtjuk, így egy nyitott tetejű négyzet alakú töltött rizslapot kapunk. Ezalatt ha ügyesek vagyunk már beletettük a következő rizslapot a vízbe, ami el is készült. Addig folytatjuk, amíg a salátás töltelékünk elfogy. Ha közben kihűlt a víz, akkor melegítsük újra.

Végül elkészítjük az öntetet, a szójaszószt kimérjük egy tálba, a fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, majd belereszeljük a szójaszószba és alaposan összekeverjük.
A tavaszi tekercseket gyömbéres fokhagymás szójaszósszal tálaljuk. A nyitott végén egy teáskanállal ízesíthetjük az öntettel, vagy mártogathatjuk is.

Tipp: avokádó helyett füstölt tofut vagy pirított tofut is tehetünk a töltelékbe, ugyanúgy hasábokra vágva. Rizslap helyett használhatunk norilapot is.

Marton Melinda
Táplálkozási szakértő
http://tudatos-taplalkozas.com/

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 848 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. augusztus 13. csütörtök 10:53

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.