Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 18., vasárnap van. Boldog névnapot Sándor és Ede nevű olvasóinknak! Holnap József és Bánk napja lesz.
Hirdetés

Jóga nyáron

Értékelés:
(0 szavazat)

Külső szemlélőként sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a jógagyakorlatok kivitelezése nem igényel különösebb erőfeszítést, ezért teljesen mindegy, melyik évszakban milyen ászanákat választunk. Ez azonban tévedés: a nyári kánikula idején más gyakorlatokat érdemes előnyben részesíteni, mint a téli hidegben. Az időzítés kulcsfontosságú, ráadásul az évszakok mellett a napszakokra is érdemes odafigyelnünk.

A keleti hagyományokat figyelembe véve melyik napszakban ajánlott átmozgatni a testünket?

A jóga ősi iratai két időszakot jelölnek meg gyakorlásra leginkább alkalmasnak: a két brahmamuhurtát, a hajnalt és az alkonyt. Ezek átmeneti időszakok, melyekben a fény és a sötétség egyensúlyban van, és ez az egyensúly segíti a belső összhang létrehozását is. A tűző napon, déli melegben való jógagyakorlást sehol sem ajánlják, különösen fontos ez a nyári időszakra.

 

 

Milyen kihívással nézünk szembe nyáron, és milyen lehetőséget tartogat számunkra a meleg évszak?

A nyár a tűz ideje, ilyenkor a dósák közül a pitta dósa természetesen felfokozódik. A jógának tehát nem ennek erősítése lesz a célja, hanem az egyensúlyban tartása. Maga a jóga - mint mozgásrendszer - kitartott, lassú gyakorlataival eleve alkalmasabb a nyári gyakorlásra, mint más, dinamikusabb rendszerek. Különleges lehetőség, hogy ilyenkor a természetben gyakorolhatunk, a jóga eredeti közegében. A nyári jógázásban a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kap a mozgás és a légzés összhangja, mint természetes biztosíték arra, hogy a test ne melegedjen túl.

 

Hogyan válasszuk ki nyári gyakorlatainkat?

A tűz felfelé száll, ezért a felfelé nyújtózó, gyakorlatok felmelegítik a testet. Hasonlóan a radzsaszt, a leginkább tűz jellegű kozmikus minőséget aktiválják a hátra hajlító gyakorlatok is a mellkas megnyitásával, és a test elülső tengelyének nyújtásával. A gyakorlás egy szakaszában ennek lehet pozitív hatása, de főleg nyáron figyeljünk arra, hogy a gyakorlást ne ezek a gyakorlatok zárják, hanem olyanok, amelyek lecsendesítik az elmét. Ilyen hatást az előre hajlításokkal érhetünk el.

 

Mely ászanákkal egyensúlyozhatjuk ki energiáinkat?

Első helyen a Pascsimottanászana, a Nyugati nyújtópóz említendő. A Pascsimottanászana a test hátsó oldalát nyújtja meg tetőtől talpig. Ez a testen a víz elem helye. A víz a legalkalmasabb a túlzott tűz kiegyensúlyozására. Hasonlóan a víz-tűz tengelyt harmonizálja a többi előrehajlás, például a Baddhakónászana/Pillangóülés, vagy a Dzsanusirsászana/Fej a térdhez tartás. Egyben megerősítik az elme nyugalmát és tisztaságát.

 

A fordított testhelyzetek is megnyugtatják az elmét, de végrehajtás közben fokozódhat a vérnyomás a fejben, ezért figyelmesen gyakoroljuk őket. A Napüdvözlet és a Holdüdvözlet reggeli és esti gyakorlatként nyáron is kiváló gyakorlatsorok. Mindkettőnél fontos a légzésösszhang, és dinamikus gyakorlás után a kitartott ászanákkal történő befejezést.

 

 

Milyen ételek/italok kerüljenek a tányérunkra a forró hónapokban?

Az ájurvéda alapján, ahogy télen a gyömbértea általános használatú, nyáron ugyanígy a mentatea tekinthető univerzális szomjoltónak. Miközben hűti a testet, javítja az emésztést is. Teaként, de a bőr ápolására és a gyulladt szemek borogatására egyaránt használják a rózsavizet, melyet otthon is elkészíthetünk: világos rózsaszirmokat egy éjszakán át áztatva másnap kis lángon 45 percig főzünk, ezután átszűrjük és lehűtjük.
Az ételek közül végre korlátlanul válogathatunk a nyers ételek és a saláták közül, mert most van elég tűz/agni a testben a nyers, sőt még a hideg ételek megemésztésére is.

 

Ha szeretnéd gyönyörű természeti környezetben megtapasztalni a jóga, a masszázs és a gyógynövények ellazító és feltöltő erejét, vegyél részt a Kelet-Nyugat Egészségközpont tihanyi jóga- és életmódtáborában!


Ha munka mellett szeretnéd kipróbálni a jógát, nyári jógaóráinkon és tanfolyamainkon erre is találsz lehetőséget!

 

Részletek: www.kny.hu

 

 

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1221 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. június 24. hétfő 13:00

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.