Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 18., vasárnap van. Boldog névnapot Bernadett nevű olvasóinknak! Holnap Zsuzsanna napja lesz.
Hirdetés

Testsúlycsökkentés

Értékelés:
(1 szavazat)

A modern világ egyik legnagyobb problémája, hogy túlhajszoltak vagyunk, keveset mozgunk, és ehhez képest sok és kalóriadús ételeket fogyasztunk. Mi lesz ennek az eredménye?

... a lassan népbetegséggé vált elhízás, ami sok további baj okozója lehet, hiszen ez a szív- és érrendszeri betegségeknek egyértelmű rizikófaktora, de a daganatos betegségekre is hajlamosít. Nagyon fontos az, hogy a hatékony, hosszú távra szóló testsúlycsökkenés kulcsa életvitelünk, gondolkodás-módunk megváltoztatásában, újragondolásában rejlik! A fogyókúra megkezdésekor életmódunkban gyökeres változásokat kell életbe léptetnünk. A kilók elleni küzdelemben az étrend-kiegészítők csak az egyik összetevőt jelentik. Legyünk azonban óvatosak ezekkel a készítményekkel, és óvakodjunka "csodaszerek" alkalmazásától!

Napjainkban, ha a testsúlycsökkentő (ill. talán helyesebb: a testsúlycsökkentő életmódváltozásokat hatékonyan kiegészítő) étrend-kiegészítők között szétnézünk, akkor rengeteg készítményt találunk. Ezek között vannak hatékonyak, de találhatók olyanok is, amelyek bizonyítottan hatástalanok, sőt akadnak kimondottan veszélyesek is. Mindezek miatt indokolt azon hatóanyagok ismerete, amelyeket a testsúlycsökkentésben hatékonynak tartanak és hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) honlapján megtalálhatók.

 

Az OÉTI olyan hatásmechanizmusokkal ren­­delkező anyagokat fogad el, amelyek vagy az energiafelhasználást fokozzák (pl. koffein), vagy a szénhidrát-metabolizmust módosítják (pl. króm), vagy a teltségérzést növelik (pl. glükomannán), vagy a zsírszintézist csökkentik (pl. karnitin), vagy az étrendi zsírok felszívódását gátolják (pl. kitozán), vagy fokozott vizeletkiválasztást okoznak (pl. gyermekláncfű). Vizsgáljunk meg egy
kicsit részletesebben ezek közül néhányat!

Zöld tea (polifenolok)
A zöld tea legfontosabb alkotói. Egyéb figyelemre méltó anyagok is megtalálhatók benne, így pl. a fluorid vagy a koffein, ami a katechinekkel együtt növeli a zöld tea termogenikus tulajdonságát. Szempontunkból a katechinek legfontosabb tulajdonsága, hogy segítik a zsírégetést, növelik az energialeadást, és fokozzák a zsírsav-oxidációt. Az biztos, hogy a katechinek és a koffein szinergikusan erősítik egymás termogén hatását, akár a zöld teában természetesen megtalálható kombinációként, akár kiegészítőként külön-külön szedve őket.

L-karnitin
Az L-karnitin a zsírsavak mitokondriumba szállítását végzi, ezáltal segítve a zsírégetést. Vizsgálatokban 3 hónapig tartó 1000 mg-os napi karnitinkiegészítés jelentősen nagyobb testsúlycsökkenést idézett elő a túlsúlyos egyéneknél, mint az L-karnitint nem fogyasztóknál.

Az aszpartát, aszparagin és karnitin együttes alkalmazása lassította az izom gli­ko­génfelhasználását, és jelentősen növelte zsírsavfelhasználását az izomzatban, és így a teljesítményre is egyértelműen pozitív hatása volt. Adása önmagában nem javasolt, hiszen a felszívódás, a nem megfelelő nagyságú és/vagy idejű adagolás, a túl kevés testmozgás, a túlzott tápanyagbevitel mind-mind meggátolhatják hatásának a kifejtésében, a­me­lyet viszont jóval megnövelhet a kombinált alkalmazás (például a zöld teával).

Króm
A króm egy nyomelem, amely számos életfolyamatunkban fontos szerepet tölt be. A lakosság jelentős részét érintheti a krómhiány és ennek következményei, a romló cukorháztartás, a fizikai és mentális kimerültség. A túl sok egyszerű szénhidrát, finomított ételek csökkenthetik a krómfelvételt és növelhetik a -leadást. Az inzulinszint szabályozásán és a vérzsírszint kontrollálásán keresztül a megfelelő króm­ellátottság csökkenti az érelmeszesedés veszélyét, míg a krómhiány fokozza a rizikót, tehát a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít. Mérsékelt fogyasztó, testösszetételt kedvezően módosító hatása van.

Fontos azonban, hogy a tabletták alkalmazása sohasem helyettesíti az egészséges életmódot, nem ad felmentést a csökkentett kalóriatartalmú diéta és a rendszeres mozgás alól, a kitartást tehát nem pótolja, és a nassolásról is mindenképpen le kell mondani, ha fogyni szeretnénk. Emellett pedig arra is jó ügyelni, hogy ezek a tabletták milyen hatóanyagokat tartalmaznak, hiszen a legtöbb igen nagy mennyiségű koffeinnel van dúsítva. Ha tehát ilyen szert választunk, a mindennapi kávéfogyasztást is célszerű mellőzni.

 

(x)

 

Vásárold meg akciósan a naturshop.hu oldalán!

 malna csili

Trendi Málna-Chili kapszula 30 db

A króm részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

 

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 974 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. november 25. szerda 13:23

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.