Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 22., csütörtök van. Boldog névnapot Gerzson nevű olvasóinknak! Holnap Alfréd napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Gyomor-bél panaszok kezelése homeopátiával

 

A homeopátia elsősorban a funkcionális és regulációs eredetű panaszok kezelésében igazán eredményes. A strukturális eltéréseknél inkább enyhíti a tüneteket, vagy segíti a fennálló elváltozások gyorsabb regenerálódását.

Mivel a homeopátia alapelvei szerint minden probléma egyénre jellemző tünetekkel jelentkezik, ezért a homeopata nem általános savtermelés-csökkentő vagy gyulladáscsökkentő, emésztés-serkentő vagy puffadásgátló szereket rendel a betegnek, hanem az aktuális tünetekhez, a beteg egyéni állapotához igazítja a szer kiválasztását. Vagyis nemcsak a főbb tüneteket veszi figyelembe – pl. „ég a gyomrom” –, hanem azt is, hogy mikor, mitől romlik vagy enyhül a panasz, milyen testi-lelki háttere lehet, vagyis a nehéz ételek fogyasztása túl a betegre általában a fokozott izgalmi állapot, a perfekcionizmus és kolerikus reakciók jellemzőek-e, vagy épp a csendes, magába fojtott önmarcangolás és a múltbeli dolgokon való rágódás…
A cikk ajánlást tesz az akut, a szubakut és a krónikus panaszok kezelésére vonatkozóan is, vagyis megjelöli, hogy melyik esetben milyen potenciált, milyen gyakran és meddig ajánlott alkalmazni. (Illetve röviden említést tesz arról is, hogy milyen egyéb egyszerű természetes terápiás kiegészítésekre érdemes még gondolni.
 
Az irritált gyomornyálkahártya és az irritábilis bélszindróma a belgyógyászati és háziorvosi praxis leggyakoribb panaszai közé sorolhatók. Egyes becslések szerint a lakosságnak legalább 30-40 %-a szenved diszpepsziás panaszok miatt. Nem ritka a háttérben álló epeürülési panasz vagy a hasnyálmirigy funkciós zavara. A panaszok oka sok esetben a stresszel összefüggő spasztikus obstipáció és a következményes diarrhoea. Emiatt a betegek gyakran hashajtószedésbe kezdenek, s ezzel a panaszokon még többet rontanak.
 
Alábbi cikkünkben röviden bemutatjuk a funkcionális gasztrointesztinális panaszok (FGIP) tüneteit, és a teljesség igénye nélkül áttekintjük a legfontosabb homeopátiás szereket, melyek ezeken a tüneteken vagy önmagukban, vagy kiegészítésül – más módszerrel (diéta, béltisztítás, akupunktúra, fitoterápia…) a panaszokat enyhíthetik vagy megszüntetik. Röviden kitérünk a legfontosabb étkezési tanácsokra, és megemlítünk néhány gyógynövényt is, ami hasznos segítség lehet. Jelen írásban nem térünk ki az epeürüléssel és a hasnyálmirigy működési zavaraival kapcsolatos szerekre és módszerekre – ez később cikk témája lehet.
 
 
Gastritis, GOR kezelése
Ignatia: elsősorban izgalom, bosszúság, harag, stressz, lelki sérelem, szerelmi bánat, csalódás okozta gyomorpanaszok esetén javasolt – főleg nőknek. A beteg sokat sóhajtozik, légzési nehezítettsége van, gombócot érez a torkában, és „remeg” a gyomra az idegességtől. Általában pár falat enyhíteni szokott a tüneteken. A hangulata hullámzik, a nevető- és sírógörcs gyakran egymást váltja.
A tünetek javulnak: evéskor és a fekvőhelyzet változtatásakor
A tünetek romlanak: reggel, hidegtől, érintésre, élvezeti szerektől, stressztől, bánattól…
 
Nux vomica: a panaszok itt is izgalmat, haragot, erős stresszt, bosszúságot követően jelentkeznek – ez elsősorban férfiaknak javasolt szer –, de maszkulin típusú nők is sikerrel használhatják. A beteg maximalista magával és másokkal is, arrogáns, követelőző, sokat hajt, keveset alszik, ezért sok kávét és este feszültségoldóként alkoholt fogyaszt. Szereti a csípős, meleg ételeket, hogy ezzel is kompenzálja energiahiányát. Az evés rontja a tüneteket, melyek periodikusan ismétlődnek. A gyomorégést gyakran görcs is kíséri.
A tünetek javulnak: este, alvást követően, melegtől
A tünetek romlanak: reggel, evés után, élvezeti szerektől
 
Chamomilla: a beteg rendkívül ingerült, túlérzékeny, türelmetlen, szélsőséges, szinte hisztériás minden apróságtól. A görcsös gyomorfájást émelygés és erős nyálfolyás is kíséri, hasa puffad és a széklet híg, formálatlan, néha zöldes. A hányás zöldes és savanykás, a flatus záptojásszagú.
A tünetek javulnak: meleg hasi pakolástól
A tünetek romlanak: este és éjjel, élvezeti szerektől, haragtól
 
Phosphorus: a gyomorfájás jellegzetesen égő jellegű, a száj kiszáradt és ég, a szájíz jellegzetesen savanyú, éhgyomorra a beteg remegés érez a gyomrában, puffad, néha nyákos (esetleg véres) hasmenése van. Fogínye is vérzékeny. A betegek igen érzékenyek, nagyon erős a fantáziájuk, gyakran nem a földön járnak, hanem álmaik világában, szeretik a művészeteket, és erős spirituális hajlamuk van – előérzetekkel, kiváló telepatikus képességgel…
A tünetek javulnak: este, hideg italoktól/ételektől, evés után, pihenéstől
A tünetek romlanak: este és éjjel, bal oldalra fekvéskor, frontoknál, lelki és szellemi megterheléstől
 
Colocyntis: a beteg periodikusan ismétlődő, görcsös gyomorfájást érez, ami miatt összegörnyedve le is kell feküdnie, nemritkán hány a fájdalomtól. A hasi görcsöket lábikra- vagy más izomgörcs is kísérheti.
A tünetek javulnak: melegtől, nyugalomtól, nyomástól és élvezeti szerektől
A tünetek romlanak: délután és este, mozgástól, evéstől és ivástól
 
Lycopodium: hypochondriára hajlamos, ingerlékeny, szellemileg igen agilis, kritikus betegeknél okvetlen gondoljunk rá! A páciens eredendően kisebbségi komplexussal küzd, emiatt túlkompenzál, és nagyon élesen bírál mindent és mindenkit. Koránál öregebbnek néz ki, nem ad túl sokat a kinézetére, kicsit ódivatú, maradi a viselete, felsőteste vékony, a hasa viszont az állandó puffadtságtól nagy. Pár falat után telítettnek érzi magát, görcsös hasi fájdalmai lesznek, a tünetek jellemzően jobb oldalon rosszabbak.
A tünetek javulnak: hidegtől, friss levegőn, mozgásra
A tünetek romlanak: délután és este, melegtől, nyugalomban
 
Acidum sulphuricum: tipikusan a krónikus alkoholos gastritis szere, de a klimaktériumban jelentkező gastritiseknél is érdemes gondolni rá. Az egész test reszket, reggel – akár éhgyomorra is – hány a beteg, a gyomra napközben állandóan ég, és sok savat regurgitál. A legkisebb diétahibára is hasmenéssel reagál.
A tünetek javulnak: melegben és diétára
A tünetek romlanak: hidegtől, reggel, alkoholtól
 
Antimonium crudum: olyan morózus, többnyire köszvényre hajlamos, elhízott páciensek, akik semmilyen savanykás dolgot nem tudnak megenni panasz nélkül. Tüneteik főleg túlevés és sok ivás után jelentkeznek – tipikus ünnepi lakomák okozta gastritisek és másnaposság szere. A hányás sem hoz enyhülést, a nyelv vastag, fehér lepedékkel fedett.
A tünetek javulnak: hidegtől, friss levegőn, mozgásra
A tünetek romlanak: evéstől, savanykás dolgoktól
 
Argentum nitricum: neuraszténiás, intellektuális típusú betegek szere, akik állandóan rémképektől, kudarctól, bukástól félnek. Erős lámpaláz kínozza őket, így különösen azoknál a diákoknál érdemes gondolni rá, akiknél a vizsgaidőszak hozza elő a hasi panaszokat (gyomorfájást, hasmenést). Nagyra törő, szorgalmas, precíz ember, ám a mércét szereti a képességeinél magasabbra tenni, emiatt szorong. Ez a szorongás kiterjedhet a kudarcon kívül a zárt térben, liftben, magas helyen vagy hídon jelentkező félelemre is. Kívánja az édeset, sokat nassol, de ettől jobban fáj a gyomra, és felpuffad.
A tünetek javulnak: hidegtől, friss levegőn, balra forduláskor, nyugalomban
A tünetek romlanak: éhgyomorra, reggel, melegtől, jobbra fekvéskor, édestől, stressztől
 
Kalium bichromicum: jellemzően a krónikus sörivók gastritisének szere. A beteg szája száraz, ennek ellenére folyik a nyála, olyan érzése van, mintha állandóan egy hajszál lenne a nyelvén. Hányinger és hányás is gyakori. Fekélyképződésre hajlamos.
A tünetek javulnak: melegtől, friss levegőn, evéstől
A tünetek romlanak: hidegtől, reggel, alkoholtól
 
Staphysagria: ingerlékeny, sértődékeny, dühös emberek, akik nem sok örömüket lelik az életben.
Kerülik az embereket, hipochondriára hajlamosak, fáradékonyak, reszketnek a fáradtságtól. Ezért stimulálószereket fogyasztanak, hogy ébren tudjanak maradni. Reggel émelygés, hányinger jelentkezik, időnként evési kényszert, kínzó éhséget éreznek, a diétahiba erős hasi görcsökkel járó hasmenést vált ki.
A tünetek javulnak: nyugalomban, szabad levegőn
A tünetek romlanak: reggel, hidegtől, haragtól, bánattól, sértéstől
 
Kc: Colitis, IBS, dyspepsia kezelése
 
Argentum nitricum: sietős, nyugtalan, ideges, erején felül dolgozó, teljesítő páciens, aki a megméretés vagy a nyilvános szereplés előtt hasmenést kap. Kívánja az édeset, sokat nassol, de ettől jobban fáj a gyomra, és felpuffad. Igen nagyfokú puffadás és kortyogás a belekben jellemezi – messziről lehet hallani erős és gyakori böfögését.
A tünetek javulnak: hidegtől, friss levegőn, balra forduláskor, nyugalomban
A tünetek romlanak: éhgyomorra, reggel, melegtől, jobbra fekvéskor, édestől, stressztől
 
Asa fotida: vizes, nyákos és csípős hasmenés, erős hasi görcsökkel járó, igen bűzös, rossz szagú lehelet és böfögés. Nagyfokú fájdalom és érintésre való érzékenység, erős gyomortáji nyomás.
A tünetek javulnak: mozgástól
A tünetek romlanak: üléskor és álláskor, melegtől, éjszaka és evéstől
 
Bryonia: hypochondriára hajlamos, lelkileg bizonytalan, intellektuális típusú betegek szere. A has a legkevesebb ételtől is szinte azonnal luftballonszerűen felpuffad. A beteg jó étvágyú, szeret enni, kívánja az édeset, ám ezektől ég a gyomra, savas felböfögése lesz, és felpuffad. A heves hasi fájdalom az alhasba sugárzik, majd jobbról balra. A fájdalmak inkább jobb oldalon jelentkeznek, vagy ott rosszabbak. Szája száraz, és nagyon szomjas – nagy kortyokban, gyorsan és sokat iszik. A szájíz kesernyés, ez is arra utal hogy gyakran az epeürülés is lassult és az epehólyag is gyulladt. A széklet inkább kemény és száraz, de lehet hasmenéses is.
A tünetek javulnak: friss levegőn, hasra fekve, hideg italoktól (kivétel a gyomorfájás)
A tünetek romlanak: melegtől, mozgásra és érintésre
 
Carbo animalis: legyengült, energiahiányos, fázós, lehangolt beteg. Fekélyekre és gennyesedésre hajlamos. A fájdalmak égő jellegűek, a gyomra is gyakran ég, sokat böfög Étvágya jó, de a hasmenés szinte állandósult, vagy épp székrekedéses. Hasa puffadt – különösen evés közben. Vezetőtünet a nagyon intenzív, bűzös flatulancia. Úgy érzi, hogy a felhas hideg és fázik. Nem szereti a tejes dolgokat.
A tünetek javulnak: melegtől és friss levegőtől.
A tünetek romlanak: hidegtől, mozgásra, megterhelésre, este-éjjel, zsíros ételektől, alkoholtól
 
Gelsemium: általános kimerültség és gyengeség, reszketés, ingerlékenység, egész testre kiterjedő fájdalom, aluszékonyság, szorongás minden ismeretlentől, újtól. Bűzös, fehéres vagy zöldes (mint a spenót) és nyákos széklet, melyet metsző és égő fájdalommal járó görcs kísér. Ez összegörnyedésre készteti a beteget.
A tünetek javulnak: alkoholtól
A tünetek romlanak: melegtől, mozgástól, izgalomtól, ijedtségtől…
 
Pulsatilla: elsősorban érzékeny és szeszélyesebb nők szere. A tünetek is igen változékonyak és sokfélék, hol itt, hol ott jelentkeznek. Erős felhasi teltségérzet, heves görcsök jellemzőek. a zsíros és hideg ill. édes ételektől azonnal hasmenése lesz. A nyelv sárgásfehér lepedékkel fedett, a száj íze állandóan kesernyés. A beteg szinte sohasem szomjas, csak keveset és kis kortyokban iszik – pedig a nyálkahártyák is szárazak.
A tünetek javulnak: szabadban és mozgásra, ivásra
A tünetek romlanak: éjjel, hajnalban, menses előtt és alatt, melegtől, zsíros és édes ételektől
 
Adagolás: a felsorolt szerek adása többnyire közepes (D vagy C 12-30-ig) vagy magas (D vagy C 30 felett) potenciálok esetén hozhat leginkább eredményt, hisz ezek többsége nem akut, hanem szubakut vagy krónikus panasz. Minél több a mentális komponens a tünetekben, illetve minél dominánsabb azok kóroki tényezőként való szerepe, annál érdemesebb ritkábban a magasabb potenciálú szerek adása.
 
egyéb terápiás megoldások
— Megoldás lehet a szervezet vegetatív funkcióinak áthangolása, kiegyensúlyozása, kombináltan görcsoldó, relaxáló, emésztésserkentő és puffadásoldó, székletrendező (de nem hashajtó!) kezeléssel. Erre igen jól bevált a rendszeres relaxáció, a kineziológia, a meleg illóolajos fürdők és helyileg a meleg hasi pakolás.
— A könnyen emészthető, rostosabb, kevéssé manipulált ételek fogyasztása az alapterápia része. Természetesen kerülni kell mindenfajta irritáló anyag fogyasztását, s erre sajnos csak igen ritkán hívják fel a kollégák betegeik figyelmét. Rengeteget javít a tüneteken, ha elmarad a megszokott kávézás, a feketetea fogyasztása, a gyümölcsleveket csak hígítva issza a beteg, sohasem töményen, s gyümölcsöt, puffasztó zöldségeket sem fogyaszt közvetlen étkezés után, csak 1-2 órával később.
— Átfogó életmódreformra van szükség! Legfontosabb a nyálkahártya regenerálása, a meglevő gyulladás megszüntetése, az emésztés serkentése és a normál mikroflóra helyreállítása. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a sokszor igen nagy önfegyelmet igénylő, precíz diéta, miszerint kerülni – de legalábbis jelentősen korlátozni – kell a következő élelmiszerek és fűszerek fogyasztását:
– búza, rozs, árpa, zab, rizs
– szója
– cukor (fehér és barna is!)
– alkohol
– feketekávé, feketeteák
– szénsavas üdítők, dobozos gyümölcslevek (főleg töményen!!!)
– csípős fűszerek: chili, curry, bors, mustár, vöröshagyma, fokhagyma
– ecet
– torma, paradicsom
– káposztafélék, hüvelyesek (száraz bab, lencse)
– savanyú déligyümölcsök (narancs, citrom, mandarin)
– tej
Helyettük a következőket ajánljuk:
– burgonya
– kukorica/liszt, hajdina, durumbúza, köles
– friss zöldségek: brokkoli, sárgarépa, cékla, spárga, zöldbab…
– alma, banán, körte, mangó, grépfrút, papaya, óvatosan: barack, szilva, cseresznye, meggy
– hal, száraz baromfihús
– gyógyteák: kamilla, körömvirág, gyermekláncfű, apróbojtorján, katáng…
– szűrt, tiszta víz
– savanyított tejtermékek – óvatosan tesztelés után!
— Az esti rostdús ételekről is le kell mondani, mert éjszaka ezek javarészt csak erjedési és rothadási folyamatokat indítanak el, s emiatt még az is, ami egyébkánt áldás, kárt (erős puffadást, görcsöket, hasmenést) idéz elő.
— Kiváló enyhítő hatású eljárásnak számít a Mayr-féle hasi kezelés: ennek során a terapeuta speciális, igen gyengéd fogásokkal, simító, lazító masszázst végez a hason. Ez aktiválja a hasi vér- és nyirokkeringést, csökkenti a gyulladást, ellazítja a spasztikus bélkacsokat, és segít kiüríteni a gyulladás és irritáció miatt a retropritóneumban felhalmozódott ödémát. A kezelés hatékonyságát támogatja mindenfajta reflexterápia is (pl. a rendszeres talpmasszázs).
— Nagyon jók a rostos székletlazítók – elsősorban spasztikus obstipáció esetén –, mert nem irritálják az amúgy is érzékeny nyálkahártyát annyira, mint a szintetikus hashajtók vagy a kutyabengekéreg és szennatartalmú növényi szerek. Ezek a készítmények a víz hatására megduzzadnak, zselészerű anyag keletkezik belőlük, ami részben síkosító, másrészt bevonó és abszorbens anyagként is működik. A kellő hatáskifejtéshez azonban feltétlenül bő folyadékbevitelre van szükség.
— Ugyan átmenetileg szükség lehet enzimpótlásra is, hogy a puffadásos tünetek enyhüljenek, ám hosszú távon hatékonyabb a spontán enzimtermelés aktiválása. Erre – a teljesség igénye nélkül! – a legkiválóbb gyógynövények:
 
– Ezerjófű (Artemisia absintum): fő hatását két keserűanyagnak köszönheti (absinthin, anabsinthin), további hatékonyságfokozó alkotói az éteres olajok. Elsősorban az epeműködést (-termelést, -ürülést) és a hasnyálmirigy tevékenységét támogatja.
 
Hánytatógyökér (Celphaleis ipecacuanha): alkaloidái (emetin, cephaelin) és szaponinjai az emésztőrendszeri mirigyeket nedvtermelésre késztetik. Ezért elsősorban gyomor-, bélnyálkahártya-problémák esetén ajánlott használata.
 
A Colocyntis cucurbitacinok csoportjába tartozó hatóanyagai(fő hatóanyaga, a colocynthin gkilolizált keserűanyag) kiváló görcsoldó a gyomor-bél traktusban – nemcsak a vékonybél, de a vastagbél görcsét is képes oldani. A további alkotók (citrullol, spinasterol és az éteres olajok) elsősorban az epeműködést és az enzimtermelést támogatják.
A borókabogyó (Juniperus communis) éteres olajokat, cserzőszereket és pektint tartalmaz, ezért használata elsősorban hasmenéses panaszok kezelésében javasolt.
 
— Gyulladás- és irritációcsökkentő anyagok:
– Glutamin: ez az aminosav különösen hatásos kiegészítő nagy fogyással és legyengüléssel járó felszívódási zavarok és bélgyulladás esetén. Segíti a vékonybél-nyálkahártya regenerálódását, és csökkenti a kóros áteresztőképességet. Kiváló természetes glutaminforrások: joghurt, sajtok, tojás, kecsketej. Javasolt napi adag 6–12 g/nap.
– Cink: a koleszterol és egyes fehérjék termelésében vesz részt. Szabályozza az A-vitamin májból történő vérbe jutását, védi a sejteket a szabad gyököktől, és támogatja a hámsejtek regenerálódását. Jelentős szerepe van a gyulladásos bélbetegségek gyógyulásában (M. Crohn, colitisz), a paraziták eltávolításában is hatékonyan közrejátszik, és enyhíti az allergiás, ill. túlérzékenységi reakciókat. Cinkben gazdag ételeink: élesztő, tökmag, napraforgó, búzacsíra, tojás, savanyított tejtermékek. Javasolt napi adag 15–30 mg/nap. Figyelem! Felszívódását fokozhatja az egyidejű vas- és rézpótlás, a fitátok (a teljes kiőrlésű gabonák része), a szójafehérje, a vörösbor és a laktóz.

– Omega-3 és -6 zsírsavak (gyulladáscsökkentő), pektin (áteresztőképességet csökkentő ballasztanyag), fructo-oligoszacharidok (gyermekláncfűből, articsókából, gyümölcsökből) – elsősorban a bélbaktériumoknak szolgálnak táplálékul, de lebomlási termékük (butirátok) a bélnyálkahártyát is védik a sérüléstől.

 

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.