Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 18., vasárnap van. Boldog névnapot Sándor és Ede nevű olvasóinknak! Holnap József és Bánk napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Szembetegség elleni diéta

Segíthet megelőzni előrehaladott esetben vaksághoz vezető időskori makula degenerációt (sárgafolt elfajulás) a vitamindús és ásványi anyagokban gazdag étrend, állítják a Tufts Egyetem kutatói legfrissebb, az Ophthalmology májusi számában megjelent közleményükben.

A szembarát étrend sok C- és E-vitamint tartalmaz, emellett gazdag cinkben, luteinben, zeaxantinban és omega-3-zsírsavakban. A diéta általában alacsony glikémiás indexű élelmiszerekből áll, vagyis nem okoz jelentős vércukorkiugrást. Megfelelő ételek tehát a citrusfélék, a növényi olajok, a mogyoró, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sötétzöld levelű zöldségek és a hidegvízi halak.

Az időskori makula degeneráció a szem ideghártyáját, a retinát károsítja. Sajnos elsősorban az éleslátáshoz elengedhetetlen centrális látás károsodik,. Egy az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségellenőrzési Központja (CDC) által támogatott vizsgálat szerint 2010-re kilencmillió amerikai fog makula degenerációban szenvedni. Becslések szerint 2050-re ez a szám megduplázódhat, és akár 1,6 millió beteg is elveszítheti a látását. Chung-Jung Chin vezetésével a kutatók több mint 4000 ember étkezési szokásainak felmérése alapján megállapították, hogy a protektív tápanyagokban gazdag, alacsony glikémiás étrendet követőknek kell a legkevésbé tartani a betegségtől. A makula degeneráció kockázatát szemfenéki képek alapján határozták meg. Ez az első olyan vizsgálat, mely az egyes táplálékok hatását nem külön-külön, hanem kombinációban vizsgálat. Chin úgy véli azonban, hogy a betegség specifikus diétás ajánlásokkal meg kell várni a nagyobb klinikai vizsgálatok, vagy prospektív tanulmányok eredményét.

 

Forrás: medipress.hu

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.